bijenstal

Bijenstal verrijst op Gagelsteede

Op woensdag 8 april hebben we een bijenstal gebouwd op stadsboerderij de Gagelsteede in Overvecht. De Bijenhoudersvereniging Utrecht en omstreken zal hier nieuwe imkers op gaan leiden om zelfstandig bijen te kunnen houden. Met de bouw van de stal voltooit het Milieucentrum het project. Aan de slag voor stadsbijen.

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van allerlei eetbare gewassen. In de grote steden groeit de belangstelling om zelf bijen te houden. De Bijenhoudersvereniging biedt een gedegen opleiding voor mensen die imker willen worden. Al deze aspirant-imkers hebben echter een plek nodig om onder begeleiding hun eerste bijenvolken te onderhouden. Daarom zette het Milieucentrum, samen met de Bijenhoudersvereniging Utrecht en omstreken, vorig jaar een project op om meer ruimte voor bijen te realiseren en daarbij ook de kennis over bijen te verbreden. Het project Aan de Slag voor Stadsbijen is financieel mogelijk gemaakt vanuit de SIDO-regeling en door het KF Heinfons.

Het project trapte af met een introductiecursus voor stadsbewoners over bijen, bijenhouden en de mogelijkheden om in eigen tuin ruimte te bieden voor (solitaire) bijen. Daarna gingen we op zoek naar een geschikte plek om de ‘’opleidingsstal’’ te realiseren. Daarbij kwamen we uiteindelijk uit bij stadsboerderij Gagelsteede in Overvecht, waar ook gelegenheid is om de stal een breder educatief doel te geven. De stal krijgt hier een plek in de Voedseltuin Overvecht, die hier dit voorjaar ook aangelegd wordt.